Verhaal over hybride zorgpaden voor thuismonitoring maakt indruk

Hybride zorg in de eerste en tweede lijn, Rivas en HenZ pakken het samen aan. Dat blijft niet onopgemerkt in Den Haag.

Rivas Zorggroep en Huisarts en Zorg werken al enige tijd succesvol samen op het gebied van hybride zorgpaden voor thuismonitoring. Inmiddels maken al 250 patiënten in de regio gebruik van deze innovatieve digitale oplossing. Een patiënt met bijvoorbeeld COPD hoeft nog maar één app (Patient Journey App) te gebruiken voor huisarts en ziekenhuis. Een team van wijkverpleegkundigen houdt de gegevens in de gaten die de patiënten invoeren in de app. Dit team ziet aan de hand van die gegevens en de fase waarin de behandeling zich bevindt, of bij bijzonderheden de huisarts of het ziekenhuis ingeschakeld moet worden. Dat leidt tot meer gemak voor patiënten, minder ziekenhuisopnames, minder (poliklinische) afspraken en efficiëntere tijdsbesteding van zorgverleners.

In de Tweede Kamer
Dat dit project innovatief is en indruk maakt, merkten we eind januari. D66-kamerlid Wieke Paulusma gebruikte het als voorbeeld in de begrotingsbehandeling over het Uitvoeringsakkoord, waarin zij benadrukte dat het uitwisselen van de juiste patiëntgegevens noodzakelijk is voor passende zorg.

Benieuwd naar het praktijkverhaal?
Nieuwsgierig naar het hele verhaal hoe Rivas en HenZ dit samen met zorgverzekeraar VGZ geregeld hebben? Mieke van der Wielen - Schmeits, projectmedewerker Innovatie van Huisarts en Zorg en Han van 't Hof, programmamanager Zorg Dichtbij van Rivas, vertellen in de nieuwste podcast Digitale zorg: Hybride zorg in de eerste en tweede lijn van de NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) het volledige verhaal over onze samenwerking. 

Je kunt de podcast hier beluisteren

Lees ook het bericht op ICT & Health