Terugblik op geslaagd mini-symposium over Ketenzorg

Op 16 mei blikte Ria van Andel samen met de huisartsen Marc Hurts, Karianne Kuiper en Ineke Visser terug op de ketenzorg van toen en vooruit naar de chronische zorg van morgen.

Ria van Andel stond aan de wieg van de ketenzorg in de regio Gorinchem. Nu zij afscheid neemt van Huisarts en Zorg was dat voor haar een mooi moment om op 16 mei samen met de huisartsen Marc Hurts, Karianne Kuiper en Ineke Visser tijdens een mini-symposium terug te blikken op de ketenzorg van toen en vooruit te kijken naar de chronische zorg van morgen.

Ketenzorg
Veel herkenning was er onder de aanwezige praktijkondersteuners (POH’s) en huisartsen toen Ria vertelde over de start van de ketenzorg diabetes en de manier waarop praktijken toentertijd verantwoording moesten afleggen. “Waar nu transparant gespiegeld wordt met de praktijken in de regio, werden toen genummerde enveloppen uitgedeeld hoe de praktijken ‘scoorden’ met hun ketenzorg”, vertelde Ria. Door de jaren heen werd het takenlijstje van de POH alsmaar langer en het aantal te zetten vinkjes alleen maar meer. Innovaties binnen de ketenzorg volgden elkaar op. Steeds op het moment dat het goed georganiseerd leek, volgde dezelfde conclusie: het is te duur. Hoe nu verder? Volgens Ria ligt de oplossing in meer samenwerking met verschillende disciplines.

Stop met vinken
Die conclusie onderstreepte Marc Hurts in zijn presentatie over de zorg van de toekomst. Hij pleitte ervoor dat we vooral stoppen met de Angelsaksische afvinkcultuur en overstappen op het Rijnlands model. “Daarbij staat aandacht voor de patiënt op nummer één, met overleg, duurzaam, verbinden en kwaliteit als andere belangrijke waarden. In de transitie van de ketenzorg moet het niet langer alleen gaan om professionele en persoonlijke waarden, maar ook om maatschappelijke waarden”, aldus Marc.

Patiënt centraal
Tenslotte lieten Karianne Kuiper en Ineke Visser zien wat er al mogelijk is door niet de klacht maar de persoon centraal te stellen. Zij vertelden dat zij als huisartsen dankzij Meer tijd voor de Patiënt die extra tijd hebben voor het goede gesprek. “Vervolgens stellen we samen met de patiënt een individueel zorgplan op om daarmee een gezonde leefstijl, mentale gezondheidsvaardigheden en zelfredzaamheid te bevorderen. De toekomst van de chronische zorg zal vooral gericht zijn op differentiatie, de integratie van zorgprogramma’s, e-Health en samenwerken. Dat ervaren we nu al in onze regio. Met de leefstijlcoalitie ZHZ werken we inmiddels aan verschillende mooie leefstijlprojecten, waaronder het Leefstijlzorgloket.”