Huisartsenpraktijken die zelf Doktersassistenten opleiden: het is niet alleen noodzaak, maar vooral erg leuk. Corrie de Leeuw en Hannah Thijsen van huisartsenpraktijk Het Trefpunt in Leerdam vertellen over het mooie vak van Doktersassistent en hoe een succesvolle stage kan resulteren in een vaste baan.
Corrie (49) is een Doktersassistent in hart en nieren. Zij kan inmiddels terugkijken op een lange carrière als Doktersassistent bij verschillende Leerdamse huisartsenpraktijken. “Ik ben altijd verantwoordelijk geweest voor het opleiden en begeleiden van leerlingen en stagiairs. Dat is een uitdagende uitbreiding van mijn takenpakket. Daarnaast vind ik het ontzettend leuk om mijn enthousiasme voor het vak over te brengen. En het mooie is dat ik weer veel van die jonge meiden leer. Zij zorgen dat ik bijblijf met alle nieuwe ontwikkelingen die zij op school leren.”
Gelijk een klik
Begin dit jaar zocht Hannah (22) een stageplek om haar laatste jaar van de opleiding Doktersassistent af te ronden. “Het Hoornbeeck College in Rotterdam heeft goede contacten met de werkgroep ‘Samen klaar voor morgen’ van Huisarts en Zorg en zo kon ik op gesprek komen bij het Trefpunt in Leerdam. Ik woon zelf in Deil, dus dat was ideaal”, vertelt zij. “De brief van Hannah sprak ons gelijk aan. Tijdens het kennismakingsgesprek hadden we direct een klik. Door haar enthousiasme en haar manier van presenteren wist ik dat ze goed bij ons in de praktijk zou passen. Eind januari is ze met haar stage gestart en eind juni heeft ze die afgerond. Per 1 juli is ze hier gestart als Doktersassistent waardoor ze nu mijn vaste collega is. Het verhaal van Hannah is wat dat betreft een successtory. Wij wisten al vrij snel dat wij haar een vaste baan wilden aanbieden”, blikt Corrie enthousiast terug.
Je mannetje staan
Hannah op haar beurt had het tijdens haar stage zo naar haar zin, dat zij geen moment aarzelde om het aanbod aan te nemen. “We vormen met alle collega’s een gezellig team. Daarnaast is onze patiëntengroep uitdagend. In Leerdam wonen veel mensen met een migratieachtergrond. Het zijn patiënten die makkelijk met de praktijk bellen. Dat betekent dat je goed moet triëren omdat niet iedereen altijd kan langskomen. Patiënten zijn zeker ook veeleisend richting de assistentes. Je moet dus echt wel je mannetje staan. Daar ben ik tijdens mijn stage goed in begeleid door Corrie en de andere collega’s.”
Afwisselende functie
Hannah vindt vooral de afwisseling van het vak leuk. “Je hebt een grote verantwoording. Een Doktersassistent doet zoveel meer dan alleen de telefoon beantwoorden. Bij een baliedienst help je patiënten inderdaad aan de telefoon, maar tijdens het spreekuur heb je fysiek contact met ze. Al tijdens mijn stage mocht ik veel handelingen zelf uitvoeren, zoals injecteren, wonden verzorgen, oren uitspuiten en uitstrijkjes maken. Het takenpakket van een Doktersassistent is ontzettend breed en afwisselend. Nu ik in dienst ben, wil ik veel ervaring opdoen met die basishandelingen. Daarnaast wil ik graag aanvullende cursussen volgen, zodat ik straks bijvoorbeeld ook een ECG mag maken.”
Opleiden voor de regio
Corrie haalt veel voldoening uit het begeleiden van stagiairs en leerlingen. “Natuurlijk is het de eerste weken erg intensief. Naast je eigen werkzaamheden moet je de stagiaires wegwijs maken in de praktijk en ze voldoende aandacht geven. Maar als het goed gaat, kunnen ze zelfstandig aan de slag en heb je er veel profijt van. Het is goed dat er steeds meer praktijken komen die stagiaires plaatsen en leerlingen opleiden. Ik moedig het aan dat we met elkaar opleiden voor de hele regio, en niet persé alleen voor de eigen praktijk. Als iedere opgeleide Doktersassistent uiteindelijk aan de slag kan bij een huisartsenpraktijk in de regio, dan doen we met elkaar echt iets aan de personeelstekorten. Mij maakt het opleiden van jonge mensen steeds weer enthousiast. Een Doktersassistent moet keihard werken, maar het is en blijft een prachtig vak!”
‘Het is keihard werken maar een prachtig vak’